Vijesti

Ministar pravde BiH na samitu Partnerstvo za otvorenu vlast u Parizu

8.12.2016


Ministar pravde BiH Josip Grubeša učestvuje na globalnom samitu Partnerstvo za otvorenu vlast koji se održava od 7.10. do 9.10. u Parizu, a na kojem prisustvuje oko 3000 predstavnika iz 70 zemalja.

Šefovi vlada, ministri, državni službenici, članovi parlamenta, lokalnih vlasti, predstavnici civilnog društva, start-up i digitalni inovatori, programeri, istraživači i novinari su se okupili sa jednim zajedničkim ciljem: da podijele svoja dosadašnja iskustva i najbolje prakse i gurnu naprijed otvorene vlade i globalnu agendu.

U aprilu 2016. godine, pokrenut je proces re-izgradnje programa za samit Partnerstvo za otvorenu vlast, kako bi se kreirao dnevni red koji direktno podstiče prioritete učesnika. Na otvoreni poziv za dostavljanje predloga je pristiglo gotovo 700 prijedloga i rezultirao je sa nekoliko održanih kolaborativnih radionica.

U naredna tri dana,  na više od 300 panela i radionica,  učesnici samita ce razmijeniti informacije i mišljenja o transparentnosti i anti-korupciji, održivom razvoju, digitalnim dobrima i građanskim tehnologijama, pristupu informacijama, otvorenim parlamentima, otvorenim vlastima na nižim nivoima vlasti, frankofoniji, implementaciji otvorene vlade, sa ciljem najave novih obaveza, pokretanja kolektivne akcije i međunarodne saradnje, definisanja prioriteta partnerstva za otvorenu vlast za godine koje dolaze, razmjene digitalnih resursa i dobrih praksi i predstavljanja konkretnih slučajeva otvorene vlade sa pozitivnim uticajem na živote građana.