Vijesti

Podrška procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH

10.2.2009

10.02.2008. - Ministar pravde BiH Bariša Čolak, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Cristine McNab, te abmasadori Japana i Španije u BiH Futao Motai i Alejandro Alvargonzales, potpisali su danas projektni dokument za podršku procesuiranju ratnih zločina u BiH. Riječ je o projektu jačanja kapaciteta i profesionalnog usavršavanja sudija i tužilaca, kako bi se što uspješnije procesuirali slučajevi ratnih zločina na sudovima svih nivoa u Bosni i Hercegovini.

Kroz planirani trogodišnji projekat „Izgradnja kapaciteta kantonalnih  i okružnih tužilaštava i sudova u BIH za procesuiranje ratnih zločin“ UNDP će pružiti podršku vlastima i institucijama u naporima da realizuju usvojenu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. Osim toga, cilj je uspostaviti i mrežu podrške svjedocima i žrtvama kako bi imali isti tretman pred svim sudovima u BiH. 

U okviru projekta biće upriličena serija seminara, što bi u konačnici trebalo doprinijeti jačanju kapaciteta i profesionalnom usavršavanju sudija i tužilaca kantonalnih i okružnih sudova i tužilaštava, za uspješnije procesuiranje preostalih slučajeva ratnih zločina u BiH.