Vijesti

Usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći: Jednaka prava za sve građane

27.10.2016


Dom naroda PS BiH danas je usvojio Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je sačinilo Ministarstvo pravde BiH. Usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći je od velikog značaja za građane Bosne i Hercegovine, jer će na ovaj način biti omogućen jednak pristup sudovima svim građanima, bez obzira na njihovo imovinsko stanje. 

Pravo na besplatnu pomoć, prema ovom zakonu  imaće : lice koje prima socijalnu pomoć, dijete u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, lice kojem je oduzeta poslovna sposobnost i duševno oboljelo lice, uživalac penzije koja je niža od prosječne plate ostvarene na nivou Bosne i Hercegovine, lice koje je nezaposleno i nema drugih redovnih primanja i prihoda, žrtva nasilja u porodici ili nasilja na osnovu spola, tražilac azila, lice pod supsidijarnom ili privremenom zaštitom, lice u postupku protjerivanja, apatrid i žrtva trgovine ljudima.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć ostvaruje i lice lošeg imovinskog stanja kada to utvrdi nadležni organ za pružanje besplatne pravne pomoći.

Besplatna pravna pomoć je oblik ostvarivanja prava fizičkog lica na pravično suđenje i jednak pristup pravdi pred Sudom Bosne i Hercegovine, organima uprave i drugim organima Bosne i Hercegovine, a čiji troškovi u cijelosti ili djelimično padaju na teret budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine

Predviđeno je da besplatnu pravnu pomoć pruža ured koji će biti formiran pri Ministarstvu pravde BiH.