Vijesti

Otvoren proces javnih konsultacija o pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH

18.10.2016


Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine otvorilo je proces javnih konsultacija o Izmjenama i dopunama Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine i pripadajućem Aneksu I – Metodologiji za procjenu uticaja.

Jedan od prioriteta Strategije reforme javne uprave je razvijanje opštih upravnih kapaciteta u BiH, kao i kapaciteta za donošenje politika/propisa i koordinaciju. S ciljem unaprjeđenja kapaciteta odlučivanja i koordinacije pri izradi i donošenju politika/propisa planirano je usvajanje ili usklađivanje pravila u cilju osiguravanja zasnovanosti izrade zakonskih propisa u BiH na zajedničkim standardima, njegove usklađenosti s Acquis-em, te praksom u državama članicama Evropske unije.

Sukladno tome, te sukladno cilju 2.6. Revidiranog akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave (RAP 1) “Uspostavljanje efikasnog sistema za procjenu uticaja politika/propisa na nivou BiH”, Radna grupa Ministarstva pravde BiH, uz tehničku podršku USAID projekta “Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH“ (SGIP), izradila je analizu dosadašnjih inicijativa na uvođenju procjene uticaja u BiH uz ocjenu njihove kvalitete, korištenih metodologija i njihovih uticaja, te je na temelju nalaza iste izradila metodologiju procjene uticaja, uz odgovarajuće pripadajuće izmjene i dopune Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Izmjene i dopune Jedinstvenih pravila i pripadajuća metodologija procjene utjecaja predstavljaju veoma značajan i koristan alat prilikom planiranja normativnih aktivnosti i izrade propisa, jer podrazumijevaju podrobnu analizu stanja, naročito u pogledu mogućih budžetskih, ekonomskih, socijalnih i okolišnih troškova i koristi, raspodjele troškova i koristi za stanovništvo i njegove podgrupe, mogućih problema u vezi sa provođenjem, prihvatanjem i poštivanjem propisa, mogućih nedostataka, protivrječnosti, nejasnoća i propusta u propisu i slično.

Provođenje procjene uticaja propisa biće od naročitog značaja za predstojeći, intenzivirani period evropskih integracija Bosne i Hercegovine i preuzimanja pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo.

Proces javnih konsultacija otvoren je u periodu od 17.10. do 01.11.2016. godine u skladu sa Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Vas da uzmete učešće u konsultacijama i svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima date doprinos izradi što kvalitetnijeg  propisa. 

U konzultacijama možete učestvovati prijavom na link.

Napomena: Usljed razloga tehničke prirode, na internet platformi eKonsultacije.gov.ba Izmjene i dopune Jedinstvenih pravila i pripadajući Aneks I – Metodologija za procjenu uticaja stavljeni su kao zasebni dokumenti za konsultacije. Molimo Vas da iste posmatrate kao cjelinu i prilikom davanja komentara uzmete u obzir oba dokumenta.