Vijesti

Usvojen Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH

30.8.2016


Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH koje je sačinilo Ministarstvo pravde BiH.

U Izvještaju se navodi kako je javnost u BiH u posljednjih nekoliko godina upoznata sa sve češćim napadima na novinare i medije što ne govori u prilog demokratskom ambijentu, a
pogotovo što ti napadi nisu adekvatno sankcionisani. Tako je u posljednjih osam godina u Bosni i Hercegovini evidentisano 400 slučajeva uskraćivanja slobode izražavanja i prava novinara, 60 fizičkih napada na novinare i 17 prijetnji smrću. Samo u devet slučajeva donesene su pravosnažne presude od čega su dva napada novinare tretirana kao krivični postupci, a ostali kao prekršaji.

Također, u Izvještaju stoji kako niti jedan pojedinac ili nosilac vlasti ne bi trebao biti zaštićen od kritike na njegov rad ili datu izjavu, zbog čega se slobodi medija u međunarodnom pravu poklanja značajna pažnja, a sloboda medija u BiH predmet je praćenja i analize više međunarodnih organizacija.

Zbog toga je Ministarstvo pravde BiH preporučilo sačinjavanje analize opravdanosti uvođenja novih krivičnih djela radi efikasnije zaštite novinara tokom obavljanja posla, te uvođenje evidencije o krivičnim djelima napada na novinare.