Vijesti

Konferencija o saradnji vlasti i civilnog društva

27.3.2009

27.03.2009.- Pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića u Sarajevu će se 31.03.2009.godine u 11:00 sati, u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH, održati konferencija „Jačanje demokratske kulture dijaloga i saradnje institucija vlasti i civilnog društva u BiH – Primjena Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i NVO sektora u BiH“. Organizatori Konferencije su Odbor za civilno društvo, Sektor za civilno društvo pri Ministarstvu pravde BiH, NVO Vijeće i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a suorganizatori Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Delegacija Evropske komisije u BiH. 

Cilj konferencije je da se ohrabre i dodatno podstaknu konkretne aktivnosti vladinog i nevladinog sektora na dosljednoj primjeni „Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i NVO sektora u BiH“, potpisanog 07.05.2007.godine. Primjena Sporazuma će doprinijeti razvoju nove demokratske političke prakse u odnosima između vladinog i nevladinog sektora u našoj zemlji, te podstaknuti njenu  primjenu na svim drugim nivoima vlasti, od opštinskog, preko kantonalnog, do entitetskog nivoa. 

Predstavnici civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine uputiće građanima, domaćoj i stranoj javnosti poruku o njihovoj opredijeljenosti i spremnosti da kroz dijalog, konsultacije i partnersku saradnju rade zajednički na rješavanju ključnih političkih, ekonomskih, socijalnih i drugih problema sa kojima je danas suočena BiH i ogromna većina njenih građana.

Na konferenciji se očekuje učešće predstavnika svih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, domaćih nevladinih organizacija (NVO), nevladinih mreža, koalicija i drugih organizacija civilnog društva iz cijele BiH, te predstavnika međunarodne zajednice, donatorskih organizacija i agencija angažovanih na promociji i razvoju demokratije i civilnog društva.   

Zaključcima konferencije utvrdiće se prioritetni ciljevi i programi buduće saradnje čime će bh. vlasti i civilno društvo u našoj zemlji dati vlastiti doprinos u realizaciji strateških dokumenata EU.