Vijesti

Strukturalni dijalog: Približeni stavovi po pitanju krivične nadležnosti u BiH

14.7.2016


Ministar pravde BiH Josip Grubeša je, zajedno s direktoricom za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genovevom Ruiz-Calavera, kopredsjedavao
na ministarskom sastanku u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu.

S fokusom na stanje provedbe reformskih prioriteta u pravosuđu te posebno napretka u izradi Zakona o sudovima u BiH, sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta Safet Pizović i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.
Ruiz-Calavera je pozdravila konsolidirani Nacrt Zakona o sudovima u BiH koji je pripremila Radna grupa na čelu sa zamjenikom ministra pravde BiH Nezirom Pivićem. Nacrt je dostavljen Evropskoj komisiji, na procjenu stručnjaku EU.

Calavera je učesnicima sastanka predstavila nalaze te pravne analize po ključnim stavkama Nacrta zakona koja pokazuje da je, na osnovu komplementarnosti i približavanja iznesenih prijedloga, moguće iznaći održivo rješenje, radi unapređenja pravne bezbjednosti, te obezbijediti unaprijeđeno funkcionisanje pravosuđa na nivou BiH. Ona je navela da je sada na predlagačima iz BiH, pod političkim vodstvom ministara pravde, da uzmu u obzir analizu stručnjaka EU i finalizuju Nacrt zakona.

Na sastanku je bilo govora i o provođenju Nacionalne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a Kalavera je ohrabrila vlasti da ažuriraju strategiju, posebno sada sa novim rokom za okončanje najsloženijih predmeta ratnih zločina, te da jačaju ulogu Nadzornog tijela za praćenje provođenja Strategije.

Calavera je istakla da je već započeta realizacija određenih mjera tokom procesa usvajanja Akcionog plana, pod vođstvom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, konkretnije u oblasti integriteta, profesionalnosti, odgovornosti i efikasnosti sistema pravosuđa, a koji su sastavni dio Reformske agende.