Vijesti

Konferencija “Partnerstvo za otvorenu vlast”

22.6.2016

U demokratskom društvu građani moraju znati šta vlada radi, moraju biti informisani o programima rada i strategijama, uključujući podatke o potrošnji javnog novca, jer otvorena vlast je transparentnija i odgovornija, istaknuto je na konferenciji “Partnerstvo za otvorenu vlast” (Open Government Partnership – OGP), održanoj u organizaciji Transparency Internationala u BiH (TIBiH) i u saradnji s koalicijom nevladinih organizacija zaduženim za provedbu te inicijative. Konferencija je održana u cilju promocija obaveza koje proizilaze iz članstva Bosne i Hercegovine u multilateralnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast, te iniciranja reformi u oblasti transparentnosti vlasti.

Predstavnik Ministarstva pravde BiH Goran Kučera prezentovao je dosadašnje aktivnosti u procesu uključivanja institucija u ovu značajnu inicijativu naglašavajući značaj saradnje sa organizacijama civilnog društva:   
“Svaka država članica Inicijative je dužna osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima. Ovo se postiže izradom Akcijskog plana sa konkretnim mjerama koje će se implementirati”, rekao je Kučera te naglasio da je implementiranje Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u direktnoj vezi sa reformom javne uprave, koja je opet jedna od glavnih tačaka Reformske agende BiH, ali i sa kriterijima koji su postavljeni pred sve zemlje koje žele postati članice Unije u Kopenhagenu 1993. i 1995. u Madridu.

“Inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast je odlična prilika da, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, institucije na stručnom i operativnom nivou sačine Akcijski plan sa setom indikatora, mjera i aktivnosti koje će se u dvogodišnjem periodu implementirati i na taj način doprinijeti reformi javne uprave iznutra”, zaključio je Kučera.

Partnerstvo za otvorenu vlast je globalna multilateralna inicijativa za transparentnost i otvorenost rada organa javne uprave, čije članice se obavezuju na konkretne mjere i djelovanje u područjima transparentnosti, osnaživanja učestvovanja građana u proces kreiranja javnih politika, borbe protiv korupcije i uvođenja novih tehnologija.