Vijesti

Predstavnici Ministarstva pravde BiH na konferenciji protiv pranja novca na internetu

16.6.2016


Predstavnici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine su učestvovali na Konferenciji iPROCEEDS - projekat o identifikovanju imovine stečene krivičnim djelom putem interneta u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj koja je održana u Ohridu, u Makedoniji.
Specifični cilj projekta je jačanje kapaciteta vlasti u zemljama koje su uključene u projekat, a u vezi identifikovanja, te oduzimanja prihoda stečenim krivičnim djelom i sprečavanja pranja novca na internetu.

Konferencija je bila usmjerena na uključivanje donosioca odluka i projektnih timova u iPROCEEDS aktivnostima. Predstavljeni su nacrti izvještaja o situaciji u vezi mjera protiv cyber-kriminala i pretraživanja i oduzimanja prihoda stečenih cyber-kriminalom, kao i sprječavanja pranja novca na internetu u projektnim područjima, te je usvojen plan rada projekta i pokretanja konkretnih projektnih aktivnosti. 

iPROCEEDS je zajednički projekat Evropske Unije i Vijeća Europe u vezi identifikovanja prihoda stečenih krivičnim djelom na internetu u Jugoistočnoj Europi i Turskoj (iPROCEEDS) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a koji je počeo 1. januara 2016. godine i pokriva Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniji, Tursku i Kosovo. Implementator projekta je Vijeće Evrope. Projekat će trajati 25 mjeseci, završetak je planiran do 31.12.2019. godine.