Vijesti

Zamjenik ministra pravde u Hagu: Podrška studentima koji se takmiče iz međunarodnog krivičnog prava

27.5.2016


U cilju pružanja podrške studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici koji su proteklih dana na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, Bosnu i Hercegovinu predstavljali na najvećem svjetskom takmičenju iz međunarodnog krivičnoga prava, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić boravi u posjeti Kraljevini Nizozemske. 

Ovom prilikom održan je  niz sastanaka sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Ahmetom Halilovićem, te bh. dijasporom u Roterdamu. Izražavajući veliko zadovoljstvo rezultatima dosadašnje saradnje, Pivić je istakao:

„Izuzetno mi je drago da smo uz pomoć Vlade Kraljevine Nizozemske i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke obezbijedili sredstva da preko 50 studenata Univerziteta u Zenici posjeti Hag. Jako je važno da studenti već tokom studija dobiju uvid u praksu i prošire svoja znanja međunarodnim studijskim posjetama. Na taj način šire svoje vidike, upoznaju druge kulture, ali i stiču znanja koja će biti od koristi tokom cijele profesionalne karijere. Ponosan što smo im uspjeli obezbijediti da obiđu centralne institucije međunarodnog prava u Hagu, ali i da se susretnu sa njenim glavnim akterima, kao što su Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, sudija Alphons Orie, kao i sa predstavnicama udruženja žrtava genocida Kadom Hotić i Munirom Subašić."

Zamjenik ministra pravde BiH takođe je održao konstruktivan sastanak s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske i upoznao ih sa radom Ministarstva pravde BiH.

“Naši domaćini su izrazili jaku podršku započetim reformama u BiH. Istovremeno su pokazali i razumijevanje za kompleksan i jako zahtjevan proces pridruživanja Evropskoj uniji, koji oni kao osnivači nikada nisu morali proći. Pivić je takođe naglasio da je „ napredak u BiH u zadnjih godinu dana evidentan, ali da smo  svi svjesni da je još mnogo posla ispred nas“.