Vijesti

Ministar Grubeša na svečanosti “Dani prava”: Razdvojili smo politiku i struku i došli do uspostave Apelacionog suda BiH

23.5.2016


Ministar pravde BiH Josip Grubeša otvorio je danas svečanost “Dani prava 2016.”, koju je organizovao Pravni  fakultet Sveučilišta u Mostaru. U detaljnom predavanju o aktuelnim koracima na reformi pravosuđa, ministar Grubeša je posebno istakao značaj “približavanja stavova onih koji su u prethodnim godinama bili na potpuno različitim stranama”.

“Jedna od najvažnijih stvari koje smo u okviru Strukturiranog dijaloga napravili jeste dogovor da se mora uspostaviti Viši sud BiH. Razdvojili smo politiku od struke i vjerujem da ćemo jako brzo predložiti i usaglašenu verziju zakona o sudovima”. 

Naglašavajući važnost konačnog rješavanja pitanja krivične nadležnosti Suda BiH ministar Grubeša je istakao: “Sistem mora biti nedvosmislen, pravila jasna i precizna, kao uostalom i sankcije. Neprihvatljivo je i loše ako građani ne znaju kada i pod kojim uslovima će biti nadležan koji sud, ali je još gore po pravosudni sistem i vladavinu prava, ako to isto ne znaju ni sudije, nego cijene od slučaja do slučaja. To se mora promijeniti”

Ministar pravde BiH je poručio studentima da ne dozvole da pitanje reforme pravosuđa samo prođe pored njih: “Mladi ste i budućnost je pred vama. Radujem se danu kada ćemo razgovarati o poboljšanju pravosuđa uspostavljenog kao rezultat sadašnje reforme, jer ne razgovaranje o poboljšanjima ne znači da je sistem dobar, nego da mi ne razmišljamo o njemu.”

U sklopu obilježavanja “Dana prava” otvorena je nova, savremeno opremljena sudnica u kojoj će studenti sticati praktične vještine potrebne za djelovanje, kako u Bosni i Hercegovini tako i u evropskom pravnom sistemu.   

Potpisan je i sporazum o dugoročnoj saradnji u oblasti stručnog i praktičnog usavršavanja između Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Općinskog suda u Mostaru. Cilj sporazuma je da sudije i stručni saradnici omoguće studentima bolje upoznavanje sa sudskom praksom, vođenjem sudskog postupka te analizom slučajeva, ali i simulacijom suđenja.