Vijesti

Mjesec dana od uspostave “e-konsultacija”: Građani pokazali izuzetnu zainteresovanost za učešće u kreiranju zakona i drugih propisa

20.5.2016

Od službenog pokretanja centralne aplikacije za savjetovanje sa zainteresovanom javnošću “e-konsultacije” 20. aprila ove godine, za učešće u izradi zakona i drugih propisa registrovalo se 378 korisnika, za 23 državne institucije. Iz dana u dan raste broj registrovanih korisnika a osim pojedinaca u proces konsultacija uključuju se predstavnici akademske zajednice, privatnog sektora, organizacija civilnog društva, itd.

U ovom kratkom periodu aplikacija je zaživila kroz provođenja konsultacija za 5 zakona i podzakonskih akata. Ministarstvo pravde BiH provelo je konsultacije za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, Zakon o udruženjima i fondacijama te za Pravila o konsultacijama u izradi pravnih propisa, a za učešće u njihovoj izradi registrovalo se ukupno 80 korisnika.

Važno je istaći da se za sve provodene konsultacije pripremaju i objavljuju izvještaji iz kojih se vidi šta je od predloženih komentara prihvaćeno a šta ne, sa potrebnim obrazloženjima.

Iz navedenih podataka vidljivo je da je sistem„e-konsultacija“  prihvaćen od strane građana i državnih organa kao mehanizam za podizanje nivoa transparentnosti rada državnih institucija te uključivanje građana u procese donošenja odluka.

U narednom periodu prioritet je unaprjeđenje sistema „e-konsultacija“, te promocija i pružanje obuka o korištenju web platforme,  kako bi zainteresovana javnost u što većem broju mogla, na kvalitetan način, učestvovati u postupcima javnih konsultacija te time dati značaj doprinos izradi što kvalitetnijih propisa.

Zahvaljujemo svima koji učestvuju i daju doprinos otvorenosti  procesa oblikovanja javnih politika u Bosni i Hercegovini.