Vijesti

Pregovori sa Ministarstvom pravde Republike Srbije

20.5.2009

20.05.2009. - Predstavnici Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Srbije sastaće se sutra u Beogradu kako bi razmotrili inicijativu i otpočeli pregovore o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Ministarstvu pravde Republike Srbije biće ponuđen isti prijedlog sporazuma, koji je prethodno usaglašen sa Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske, a koji treba da omogući izvršenje sudskih odluka izrečenih u jednoj državi, u slučaju kada se osuđenik nađe u drugoj državi.

Podsjećamo, između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske prošlog mjeseca su usaglašene izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Predložene izmjene se odnose na ukidanje „dobrovoljnosti“ kod izvršenja krivičnih sankcija, jer je postojećim ugovorom je definisano da osuđena lica za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju saglasnost.

Ministarstvo pravde BiH je najvećim djelom pripremilo dogovorene izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima sa Republikom Hrvatskom i nakon dobijanja mišljenja nadležnih organa i saglasnosti Vijeća ministara BiH, biće stvoreni uslovi za njegovo potpisivanje.