Vijesti

Sastanak ministra pravde BiH i glavnog tužioca Haškog tribunala: Otkočiti rješavanje preostalih predmeta ratnih zločina

12.5.2016


Ministar pravde BiH Josip Grubeša, sastao se danas sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, u okviru  priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Pozdravljajući napore koji se ulažu na aktuelnim reformama pravosuđa, glavni tužilac je posebno istakao značaj postizanja dogovora o uspostavi drugostepenog, Višeg suda BiH. Ministar pravde BiH predstavio je rezultate dosadašnjih aktivnosti u okviru Strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, naglašavajući da su stavovi svih učesnika značajno približeni.

„Ostaje nam još pitanje krivične nadležnosti Suda BiH ali sam uvjeren da su svi učesnici spremni na kompromis, i da ćemo usaglašeno rješenje ponuditi u narednih mjesec dana“, pojasnio  je ministar Grubeša, naglašavajući da će naredni dijalozi „biti usmjereni u pravcu razmatranja zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Tužilaštvu BiH.

Glavni tužilac Haškog tribunala posebno je akcentirao potrebu rješavanja predmeta ratnih zločina  koji su još otvoreni, uz dodatno unaprjeđenje saradnje sa državama u susjedstvu na procesuiranju predmeta iz tzv. kategorije 2, a koji su iz tužilaštva Haškog tribunala, kao najsloženiji predmeti proslijeđeni na procesuiranje pravosuđu BiH. 

Zaključeno je da jedan od glavnih problema, na kojima u narednom periodu treba raditi, ustaljena praksa sudova u BiH da kazne izriču prema različitim krivičnim zakonodavstvima. „Samo ujednačenom sudskom praksom možemo vratiti povjerenje građana u pravosuđe. Sa druge strane, činjenica da je do sada podignuto 600 optužnica za ratne zločine, jasno pokazuje da borba za uspostavu vladavine prava itekako daje rezultate“, naglasio je ministar Grubesa.