Vijesti

Izgrađena konstrukcija svih objekata državnog zatvora

11.5.2016

Konstrukcija svih objekata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, u potpunosti je završena. Riječ je o ukupno deset objekata od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, dok su ostalih šest servisni objekti (sportska dvorana, radionica, kuhinja...). Unutar smještajnih objekata nalaziće se i medicinski blok (primarna medicinska zaštita), dok je poseban objekat namijenjen za edukativne aktivnosti. U toku su radovi na instalacijama i unutrašnjosti svih deset objekata zatvorskog kompleksa, uključujući postavljanje stolarije, podova i sl., a intenzivno se radi i na ugradnji opreme unutar zatvora.
Izgradnja državnog zatvora završava se prema planiranim rokovima, te je za očekivati da će Bosna i Hercegovina do kraja godine imati izgrađenu odgovarajuću  visokosigurnosnu ustanovu za smještaj najtežih počinilaca krivičnih dijela.
Ukupna površina državnog zatvora iznosiće 24.000 kvadratnih metara, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, biće površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja  i funkcionisanje budućeg državnog zatvora  u potpunosti je usklađeno sa  evropskim zatvorskim pravilima i standardima. Realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca „lakših“ krivičnih dijela.
Početak rada državnog zatvora očekuje se početkom naredne godine. Planirano je zapošljavanje 250 osoba (policajci, tehničko osoblje, administracija...). Do sada su za izgradnju korištena isključivo donatorska i kreditna sredstva i finansijska konstrukcija je u potpunosti osigurana.
Radove na izgradnji državnog zatvora izvodi češko-španski konzorcij OHL ŽS. Radovi su počeli krajem jula 2014. a rok za izgradnju je 24 mjeseca.