Vijesti

Pokrenuta aplikacija eKonsultacije: Poziv građanima da učestvuju u izradi državnih zakona i politika

21.4.2016

Zvaničnim pokretanjem web aplikacije „eKonsultacije“, građani Bosne i Hercegovine su od 20. aprila dobili mogućnost da na najjednostavniji način učestvuju u kreiranju zakona i drugih propisa svih državnih institucija.

Uspostavom ovog savremenog sistema konsultacija, kao jednog od najnaprednijih sistema u regionu, javnost je dobila mogućnost  potpunog uvida u izradu aktuelnih propisa i politika, davanja mišljenja i sugestija te kreiranja javnih politika i propisa za koje su zainteresovani.

Pozivajući građane da postanu aktivna snaga ključnih reformskih promjena u našoj zemlji ministar pravde Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša je istakao: „Ministarstvo pravde BiH je u prethodnim godinama uložilo značajne napore kako bi se unaprijedio sistem transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva. Ono što sada želimo jeste da proces savjetovanja pri izradi propisa i politika učinimo još širim i  dostupnijim, da ga u potpunosti približimo javnosti i da u njega uključimo sve zakonodavne  institucije na nivou Bosne i Hercegovine.

Govoreći o važnosti saradnje javnosti i institucija vlasti, Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH je naglasio da „uspješnom implementacijom ovog projekta građani dobijaju na korištenje jedan moderan internet alat, kojim na jednostavan način, mogu podijeliti svoje mišljenje o prijedlozima pravnih propisa koji se usvajaju u državnim institucijama.“

Aplikaciju eKonsultacije Ministarstvo pravde BiH je uspostavilo u okviru projekta EU „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u BiH“(CBGI), a sve u cilju osiguravanja  pouzdanog komunikacijskog kanala za učestvovanje  građana BiH u javnoj politici.