Vijesti

Transparentno izdvajanje javnih sredstava za civilni sektor

31.3.2016

Praksa izdvajanja i distribucije javnih sredstava treba da prati cijeli proces upravljanja sredstvima, od strateškog planiranja do praćenja efekata utrošenih sredstava, rečeno je na regionalnoj konferenciji “Transparentno alociranje javnih sredstava – dobre prakse i modeli iz EU” koja se održava na Jahorini. U cilju realizacije navedenog, Ministarstvo pravde BiH ce u narednom periodu, u saradnji sa projektima koji su finansirani od Evropske unije, pristupiti definisanju okvira za transparentno finansiranje organizacija civilnog drustva, a koji ce biti u skladu sa standardima i principima EU.

Stručni savjetnik u Ministarstvu pravde BiH Goran Kučera predstavio je prisutnima podatke o dosadašnjem izdvajanju sredstava iz državnog budžeta, naglašavajući da je "kreiranje pravnog okvira za korištenje javnih sredstava jedan od stubova stvaranja podsticajnog okruzenja za razvoj civilnog drustva”.

U Smjernicama Evropske unije za podrsku civilnom drustvu u zemljama prosirenja 2014-2020, koje je izradio Generalni direktorat za prosirenje Europske komisije, jasno je naglaseno da je za zemlju koja planira pristupiti Europskoj uniji, pored pravnog i administrativnog okvira, potrebna uspostava transparentnog finansijskog okruzenja za razvoj civilnog drustva.

Pozdravljajući veliko interesovanje predstavnika civilnog društva i institucija iz zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Srbije, Crne Gore, Bivše jugoslovenske republike Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine) i Turske za uspostavljanje platforme i pronalaska najboljeg i najprimjenjivijeg modela, kao i goste iz Estonije koji će predstaviti uspješan EU model transparantnih procedura i Mađarske koji predstavljaju komparativnu analizu za zemlje regiona u ovoj oblasti, Slavica Drašković, rezidentni savjetnik TACSO BiH projekta, napomenula je da je toku istraživanje koje će pokazati kakvi su trendovi u iznosima, procedurama i načinu distribucije tokom 2013. i 2014. godine. Ovim će se dobiti jasnija slika o promjenama i trendovima u dostupnosti javnih sredstava ali i smjernice kako u narednom periodu usmjeriti i rasporediti sredstva.

Konferencija je dizajnirana da maksimalno uključi sve učesnike u razmjenu iskustava i zajednički rad na iznalaženju najboljih modela, primjenjivih u postojećim uslovima u svakoj od zemalja.

Konferenciju organizuje EU projekat Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO) u BiH u partnerstvu sa TACSO VESTA.