Vijesti

Ministar Grubeša sa ambasadoricom NR Kine u BiH: Jačanje vladavine prava uslov za ekonomski razvoj

17.3.2016

Ministar pravde BiH Josip Grubeša primio je danas u posjetu ambasadoricu NR Kine u BiH Chen Bo s kojom je razgovarao o pravosudnoj saradnji dvije države i aktuelnim reformama.

Bosna i Hercegovina je prva država u regionu koja je sa NR Kinom zaključila bilateralne sporazume o pravnoj saradnji u krivičnim i građanskim stvarima, što je, između ostalog , doprinijelo sprječavanju prebjega brzim i efikasnim ekstradicijama državljana koji kazne pokušavaju izbjeći prelaskom iz jedne u drugu državu.

Ministar pravde BiH upoznao je ambasadoricu sa složenom ustavnom strukturom zemlje i naporima koje ministarstvo preduzima u cilju harmonizacije propisa i uspostave efikasnijeg pravosudnog sistema. “Ministarstvo provodi niz aktivnosti na usklađivanju propisa sa pravnom tekovinom EU, prvenstveno kroz aktuelnu reformu javne uprave i nastojanja da se kroz usvajanje izmjena zakona osigura profesionalnost i bolja efikasnost rada u organima uprave”, istakao je ministar Grubeša, pojašnjavajući da su u prethodnom periodu mnoge reforme pokrenute sa “mrtve tačke”. “Tu prvenstveno mislim na usklađivanje krivičnog zakonodavstva, stvaranje mehanizama da se osigura bolja kontrola rada nevladinih organizacija, ali i približavanje stavova oko nadležnosti Suda BiH i efikasnijeg rada pravosuđa”, naglasio je ministar pravde BiH.

Ambasadorica NR Kine posebno je pozdravila aktuelnu izradu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći BiH kao i sva nastojanja da se građanima osigura bolji pristup sudovima i pravdi. “U našoj zemlji građani imaju mogućnost da se za vlastiti problem direktno obrate Vladi NR Kine. Naš princip je da vlada služi narodu i građanima i samo tako moguće je osigurati i kvalitetan ekonomski razvoj”, poručila je ambasadorica Chen Bo.

Sagovornici su se usaglasili da postoje uslovi za jačanje sveobuhvatne saradnje dvije zemlje, ali i novih ulaganja kineskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu.