Vijesti

Jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje ratnih zločina

14.3.2016

Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH u saradnji sa OSCE-ovim projektom “Sveobuhvatno jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH“ organizirao je 11.03.2016. godine u Sarajevu jednodnevni seminar kontinuiranog stručnog usavršavanja na temu „Komandna odgovornost u predmetima ratnih zločina“, s posebnim osvrtom na važne pojmove i vrste komandne odgovornost, kao i relevantnu sudsku praksu u pogledu komandne odgovornosti u predmetima ratnih zločina. Predavači su bili Vasvija Vidović, advokat Advokatske komore Federacije BiH i Munib Halilović, federalni tužilac Tužilaštva Federacije BiH.

Advokati su imali priliku slušati i aktivno učestvovati u predavanjima na temu komandne odgovornost u zakonodavstvu bivše SFRJ i država koje su nastale njenim raspadom, komandne odgovornosti u praksi sudova u BiH i sudova sa prostora bivše SFRJ, prirode komandne odgovornosti u međunarodnom pravu te o Dodatnom protokolu 1 Ženevske konvencije, elementi komandne odgovornosti i koncept komandanta i član 7 (3) Statuta MKSJ,  kao i praktično učestvovati u studiji slučaja.

Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH će nastaviti sa pružanjem podrške u ovom izrazito važnom aspektu advokatske prakse.