Vijesti

Konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Pravosudne komisije Brčko distrikta

8.3.2016

Danas je u Sarajevu održana prva konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini i predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Pravosudne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Konferencije ministara pravde u Bosni i Hercegovini uspostavljene su kako bi se osiguralo koordinirano praćenje provođenja najvažnijih strateških programa i aktivnosti od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH. Održavanjem ministarskih konferencija omogućuje se usaglašeno rješavanje najvažnijih pitanja u sektoru pravde, razmjena iskustava, te bolje korištenje domaćih i inostranih potencijala.

Očuvanje integriteta, efektivnosti i nezavisnosti sistema pravde je ključna odrednica svakog demokratskog društva. Dosadašnja praksa je pokazala da unutar ustavnog okvira Bosne i Hercegovine sistem pravde, koji predviđa jednake standarde i osigurava integritet, efektivnost i nezavisnost, nije moguće ostvariti bez aktivnog i koordiniranog djelovanja institucija odgovornih za njegovo uspostavljanje i funkcionisanje.

Organizacija prve ministarske konferencije i njen budući rad predstavlja važan korak u učvršćenju i nastavku reformskih inicijativa u sektoru pravde, prvenstveno u provođenju Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini, koju su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH usvojile prošle godine, ali i aktivnosti koje proizilaze iz Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, preporuka i zaključaka sa sastanaka strukturiranog dijaloga, pododbora za pravdu, sigurnost i slobode, te aktivnosti koje se provode u okviru Reformske agende Bosne i Hercegovine za pristupanje Evropskoj uniji.

Učesnici prve ministarske konferencije dali su punu podršku aktivnostima na uspostavljanju partnerskih odnosa, međusobnoj saradnji i zajedničkom radu institucija sektora pravde u Bosni i Hercegovini.

Praćenje provođenja zajedničkih mjera i inicijativa, davanje stručnih mišljenja i prijedloga za rješavanje najvažnijih reformskih pitanja u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini vršit će funkcionalne radne grupe koje će se uspostaviti rješenjem ministra pravde Bosne i Hercegovine, na prijedlog institucija koje učestvuju u radu ministarske konferencije.

Preporuke i zaključci na ministarskim konferencijama se donose konsenzusom i na svakoj ministarskoj konferenciji će biti izrađeni zajednički zaključci i izjave za javnost.

Ministarske konferencije će se održavati dva puta godišnje u mjestu koje dogovore učesnici konferencije.

Stručnu i tehničku podršku u pripremi i održavanju ministarskih konferencija pružit će tehnički sekretarijat u koje će biti uključeni predstavnici Ministarstava pravde Bosne i Hercegovine, entiteta, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, zaposleni na poslovima strateškog planiranja i koordinacije unutar svojih institucija.

Ministarstva pravde u Bosni i Hercegovini, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH se obavezuju da će podržavati rad ministarskih konferencija i učestvovati u njihovom radu.