Vijesti

Ministar pravde BiH i predstavnici Svjetske banke: Unaprjeđenje javne uprave

7.3.2016

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se danas sa delegacijom Svjetske banke koju su predstavljali Zahid Hasnain, viši stručnjak za javni sektor i Tony Verheijen, šef ureda Svjetske banke za Republiku Srbiju.

Na sastanku se diskutovalo o programu analitičkog rada i pomoći vlastima u Bosni i Hercegovini u izradi srednjoročnog pristupa upravljanju u javnom sektoru, uključujući upravljanje ukupnim izdvajanjem za plate, trenutne i dugoročne potrebe za reformom upravljanja ljudskim resursima, kao i poboljšanje upravljanja u pružanju usluga.

Govoreći o trenutnom stanju u javnoj upravi, ministar Grubeša je podcrtao važnost stavljanja u fokus pojedinih sfera, kako bi se do sada jasno prepoznata „tromost“ sistema pretvorila u funkcionalnost. „Ključna pitanja javne uprave jesu poboljšanje efikasnosti i učinkovitosti rada, istakao je ministar Grubeša, pojašnjavajući da je trenutno u proceduri novi Zakon o državnoj službi BiH, čiji cilj je upravo profesionalizirati i učiniti „pokretljivijom“ javnu upravu.

Predstavnici Svjetske banke prezentovali su najbolja iskustva drugih zemalja u unaprjeđenju javne uprave naglašavajući spremnost da se Svjetska banka u narednom periodu aktivnije uključi u kreiranje i provođenje ključnih reformi u našoj zemlji.