Vijesti

Sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu: Spremnost na kompromis

5.3.2016


U Banja Luci je 04. i 05.03.2016. godine održan šesti sastanak strukturiranog dijaloga na ministarskom nivou.  U fokusu sastanka bilo je razmatranje prijedloga nacrta Zakona o sudovima BiH, odnosno pitanja proširene nadležnosti Suda BiH, gdje su, prema ocjeni ministara, stavovi značajno približeni.

“Zadovoljan sam sastankom, jer je ovo konačan dokaz da su svi učesnici spremni na kompromis. Napokon su svi svjesni da nema pobjednika ni gubitnika u ovom dijalogu, već da imamo zajednički cilj-efikasno pravosuđe”, istakao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Predstavnici RS-a iznijeli su prijedlog koji je na tragu prijedloga zakona Ministarstva pravde iz 2013. godine o kojem su stručnjaci već dali pozitivno mišljenje. “Podgrupa Ministarstva pravde BiH nastavit će sa radom u ovom procesu i očekujemo da ćemo sa stručnjacima iz Evropske komisije moći da sačinimo Nacrt Zakona o sudovima koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru”, naglasio je ministar Grubeša dodajući da “u BiH moramo imati vladavinu prava i da je zbog toga važno imati zakone kojima će pravno biti zaštićeni i građani i sudovi”.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović izjavio je da se predstavnici Republike Srpske i dalјe zalažu za jasno utvrđivanje nadležnosti Suda BiH, odnosno da ne bude elemenata proširene nadležnosti te institucije, ali da “ohrabruje motivacija da se dođe do kvalitetnih rješenja”.

Podsjećamo, tokom prethodnih sastanaka Strukturiranog dijaloga postignut je značajan napredak u usaglašavanju ključnih pitanja efikasnog funkcionisanja pravosudnog sistema, prvenstveno kroz postizanje saglasnosti o formiranju Višeg suda BiH.

Na sastanku su, osim ministara pravde Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, učestvovali i ministar FBiH Mato Jozić, predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović, te predsjednik podgrupe za pravosuđe, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.