Vijesti

Utvrđen Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima

4.6.2009

04.06.2009.-Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 89. sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Prijedlogom zakona, oblast međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, bit će izdvojena iz Zakona o krivičnom postupku BiH i uređena na sveobuhvatan način u skladu s praksom zemalja Evropske unije i okruženja. Usvajanje ovog zakona je uslov  iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima  želi se osigurati jednoobrazan postupak za sve organe u BiH, kako na državnom tako i na nivou entiteta i Brčko distrikta BiH, u skladu s međunarodnim konvencijama i ugovorima kojima je BiH pristupila.

Jedna od značajnih novina u ovom zakonu je prebacivanje troškova ekstradicije i transfera osuđenih lica sa sudova BiH na Ministarstvo pravde BiH.

Prijedlogom zakona predviđena je i mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja drugoj državi za krivična djela za koje je zakonom predviđena kazna zatvora u trajanju od 10 ili više godina, ukoliko BiH zaključi ugovor s tom državom.   

Zakonom je ponuđeno i rješenje za vođenje službene evidencije o kaznama izrečenim za državljane BiH koji su rođeni i žive u inostranstvu, a o čemu u Bosni i Hercegovini do sada nije postojala nikakva evidencija.