Vijesti

Uvođenje sistema procjene učinaka pri izradi propisa/politika u institucijama

24.2.2016

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša sastao se danas sa članovima Radne grupe za izradu analize o uspostavi sistema procjene utjecaja prilikom izrade politika/propisa u institucijama i predstavnicima Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) kojeg finansira USAID. Uspostava sistema procjene pri izradi propisa u institucijama BiH je dio mjera predviđenih revidiranim  planom Strategije reforme javne uprave.

Analizirajući postojeće stanje i modele/metodologije za procjenu utjecaja u susjednim zemljama i EU, radna grupa je predstavila nacrt najboljih rješenja. Jednom izrađena i usvojena ova metodologija će predstavljati putokaz za kvalitetnu procjenu utjecaja propisa (i odabira politika) na nivou Vijeća ministara BiH i bit će obavezujuća za sve institucije. To će u konačnici rezultirati pravilnim izborom najprikladnije opcije za reguliranje određene materije, odnosno rješavanje određenog problema koji se pojavi u praksi, te će doprinijeti iskorjenjivanju prakse čestih izmjena i dopuna propisa, kao i izradi realističnijih programa rada institucija BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša dao je punu podršku i saglasnost na predstavljene prijedloge najpovoljnijih opcija, naglašavajući da „na putu ka EU Bosna i Hercegovina ide ka sistemu potpuno drugačijem od postojećeg, te da je svaka stručna pomoć u poboljšanju zakonodavstva i usklađivanju sa Acquis-em – dobrodošla“.

U tom kontekstu, ministar pravde BiH naložio je radnoj grupi da na osnovu odabranih opcija pristupi izradi okvira za praćenje uspješnosti realizacije utvrđenih ciljeva. Po dobivanju konačne saglasnosti ministra, Radna grupa je zadužena da pristupi izradi nacrta izmjena i dopuna jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva pravde BiH, prisustvovali i Christian Haupt, direktor USAID SGIP projekta i Selim Kulić, viši savjetnik za razvoj politika i pravna pitanja USAID SGIP projekta.