Vijesti

Ministar pravde BiH sa predstavnicima ReSPA-e: Nastavak uspješne saradnje

18.2.2016

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, sastao se danas sa predstavnicima  ReSPA-e (Regionalne škole za javnu upravu),kako bi razgovarao o pospješivanju dalje saradnje i implementaciji postojećih zajedničkih projekata.

Ministar je informisan o rezultatima do sada provedenih aktivnosti na ukupno 441 organizovana događaja u kojima su učestvovali predstavnici iz BiH. Takođe, predstavnici ReSPA-e predstavili su novi program i ponudili nove vidove saradnje u narednom periodu. Svaki vid ekspetrtske podrške i pomoći je dobrodošao, naglasio je ministar Grubeša, posebno imajući u vidu potrebu intenziviranja sistemskih reformi nakon predaje Aplikacije za članstvo u EU.

Na sastanku je izražena i obostrana želja da se ugovor sa ovom  organizacijom produži i u narednim godinama, prvenstveno u cilju  što kvalitetnijeg zajedničkog razvoja javne administracije zemalja koje su potpisale i ratifikovale Sporazum o uspostavi Regionalne škole za javnu upravu i koje su i članice ReSPA-e (Albanija, Bosne i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Srbija) te drugih administrativnih jedinica u regionu zapadnog Balkana.

Podsjećamo, ReSPA je međunarodna organizacija za razvoj regionalne saradnje javne administracije zemalja zapadnog Balkana. Svoju misiju ReSPA postiže realizacijom trening aktivnosti, organizacijama konferencija na visokom nivou, razvojem profesionalnih mreža i objavom publikacija, sa ciljem transfera novih znanja i vještina i razmjenom iskustava u regionu i između regiona i zemalja članica EU.