Vijesti

Strukturirani dijalog o pravosuđu: Uspostava Višeg suda BiH, uskoro ostala ključna rješenja

17.2.2016

Ministar pravde BiH Josip Grubeša zajedno sa Generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson-om predsjedavao je petim Ministarskim sastankom u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

Učesnici sastanka usaglasili su se da je Radna grupa za reformu pravosuđa postigla značajan napredak u usaglašavanju ključnih pitanja efikasnog funkcionisanja pravosudnog sistema. Prvenstveno, dogovoreno je formiranje Višeg suda BiH kao drugostepene sudske instance, dok je kao rok za  riješavanje krivične nadležnosti Suda BiH određen kraj naredne sedmice, odnosno planirani termin narednog sastanka zakazanog u Banja Luci.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izrazio je nadu da će se na sastanku u Banja Luci konačno dogovoriti Prijedlog nacrta Zakona o sudovima, odnosno usaglasiti sporni član 7. stav 2. b Zakona o sudu BiH, koji predviđa proširenje nadležnosti Suda BiH na krivična djela koja su inače predviđena krivičnim zakonima entiteta i Brčko Distrikta, i nisu nadležnost Suda BiH. “Postojeće zakonsko rješenje je trenutno najgore moguće od svih ponuđenih i zato ćemo jako brzo morati usvojiti jednu od tri nove predložene opcije definisanja sudske nadležnosti”, naglasio je ministar pravde BiH.

Direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson  istakao je značaj reforme i jačanja nezavisnosti pravosuđa za vladavinu prava u BiH u kontekstu aplikacije za članstvo u EU. Napomenuo je da je iz iskustava ranijih pridruživanja EU poznato da je ključno pitanje za uspješan proces koji vodi ka pridruživanju EU - efikasno i nezavisno pravosuđe.   

Sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, ministar pravde FBiH Mato Jozić, ministar pravde RS Anton Kasipović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH Safet Pizović i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.