Vijesti

Novi koraci Ministarstva pravde BiH u „službi javnosti“

10.2.2016

Ministarstvo pravde BiH intenzivno radi na dodatnom unaprjeđenju sistema transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima, posebno u oblasti izrade strateški važnih dokumenata i propisa od interesa za javnost. Kao lider u implementaciji Pravila o javnim konsultacijama u izradi pravnih propisa i inicijator kreiranja  aplikacije „eKonsultacije“, uz ekspertnu podršku projekta „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti za učestvovanje u dijalogu sa civilnim društvom“ (CBGI II), održana je obuka za državne službenike o korištenju novog, unaprjeđenog sistema javnih konsultacija.

Internet platforma „eKonsultacije“ je inovativno rješenje kojim se proces konsultacija u izradi pravnih propisa u institucijama na nivou Vijeća ministara BiH želi pojednostaviti i približiti građanima.  Unapređenjem dvosmjerne komunikacije i korištenjem novih inovativnih metoda saradnje nastoje se kreirati kvalitetnije javne politike, ali i podići nivo transparentnosti institucija vlasti.

U narednom periodu provodit će se obuke za državne službenike u institucijama na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega će se web aplikacija „eKonsultacije“ predstaviti građanima. Cilj je da se javnost što bolje upozna i animira da svojim prijedlozima i komentarima da direktan doprinos donošenju što kvalitetnijih zakona, ali i drugih značajnih propisa.