Vijesti

Održani info-dani „Program Evropa za građane 2014-2020-mogućnosti za aplikante iz BiH

24.12.2015


Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo (22. decembra 2015.) i Centrom za razvoj civilnog društva (23. decembra 2015.) organizovalo je info-dane na temu „Program Evropa za građane 2014 -2020 – mogućnosti za aplikante iz BIH“. Cilj prezentacije, koju je održao Goran Kučera, stručni savjetnik za razvitak civilnog društva u Ministarstvu pravde BiH, bilo je upoznati javnost sa mogućnostima koje nudi ovaj program.

Program Evropa za građane je program Evropske unije koji putem projekata podržava uključivanje građana u proces evropskih integracija, jačanje evropskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima, razvijanje osjećaja pripadnosti Evropskoj uniji, te jačanje međusobnog razumijevanja i tolerancije među građanima Evropske unije. Ukupan budžet programa, za period 2014-2020 godina, iznosi 184 miliona evra.

Bosna i Hercegovina je krajem novembra potpisala Sporazum o učestvovanju Bosne i Hercegovine u programu Evropa za građane za period 2014 – 2020 godine. Potpisivanjem navedenog Sporazuma predstavnici lokalnih vlasti, udruženja građana, fondacija, obrazovnih institucija i drugih potencijalnih aplikanata u Bosni i Hercegovini stiču pravo da učestvuju u javnim pozivima u okviru ovog programa Evropske unije.

Na prezentaciji Programa Evropa za građane, tokom dva dana, učestvovalo je preko 70 predstavnika lokalnih vlasti, udruženja građana, fondacija i obrazovnih institucija.