Vijesti

Data saglasnost na sporazum o jednakim uslovima smještaja forenzičkih zatvorenika iz cijele Bosne Hercegovine

19.6.2009

18.06.2009. – Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na Sporazum o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera sigurnosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH. Potpisivanjem ovog sporazuma bit će omogućeno korištenje 2.800.000 CHF koje je vlada Švicarske Konfederacije donirala za početak obnove i rekonstrukcije Specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Podsjećamo, na inicijativu Ministarstva pravde BiH prethodno su sa entitetskim vladama, Vladom Brčko Distrikta, Kliničkim centrom Istočno Sarajevo i Opštinom Sokolac, usaglašene ključne aktivnosti na rješavanju pitanja u vezi vlasništva i načina funkcioniranja namjenskog objekta na Sokocu, buduće specijalizirane ustanove čiji je osnivač Vlada Republike Srpske. Sporazumom se osiguravaju jednaki uslovi smještaja  zatvorenika kojima je potrebno psihijatrijsko liječenje, iz cijele Bosne i Hercegovine.

Sporazum će potpisati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i predsjednici entitetskih vlada i Vlade Brčko Distrikta BiH te direktor Kliničkog centra Istočno Sarajevo.

Nakon potpisivanja sporazuma bit će raspisan tender za izvođenje radova na rekonstrukciji objekta. Završetak rekonstrukcije bolnice i  prihvat prvih zatvorenika očekuje se krajem 2009.