Vijesti

Ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova „EU-Zapadni Balkan“

8.12.2015

U Sarajevu je 7. i 8. decembra održan Ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova „EU-Zapadni Balkan“. Na ovom izuzetno važnom godišnjem skupu razmatrano je trenutno stanje u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa, a u fokusu su bili nezavisnost pravosuđa, pravosudna saradnja u oblasti migracija i izbjegličke krize te borba protiv terorizma.

U svjetlu tragičnih događaja koji su se 13. novembra dogodili u Parizu, ministri pravde su dogovorili načine efikasnije saradnje u borbi protiv terorizma. Usaglašeno je da se pojača saradnja sa Uredom Evropske unije za pravosudnu suradnju (EUROJUST), a u cilju unaprjeđenja razmjene informacija te efikasnijeg krivičnog gonjenja i dovođenja pred lice pravde onih koji su uključeni u te aktivnosti.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša istakao je važnost razmjene iskustava sa susjednim državama i ekspertima Evropske unije u oblasti pravosuđa i borbe protiv terorizma, pojasnivši da su od strane stručnjaka EU date veoma korisne preporuke na koji način poboljšati zakonsku regulativu u ovoj oblasti.

Posebno je naglašena važnost nezavisnosti pravosuđa i u tom kontekstu ministri su informisali predstavnike Evropske unije o trenutnim reformskim aktivnostima i naporima na usaglašavanju ključnih propisa. Evropska komisija je ponudila zemljama Zapadnog Balkana priliku da učestvuju u njenom Programu pravde, prava i jednakosti koji, između ostalog, ojačava saradnju i razmjenu iskustava između pravosudnih stručnjaka.

Ministarski forum organizovali su ministarstva sigurnosti i pravde Bosne i Hercegovine, na poziv Luksemburga kao zemlje koja predsjedava Vijećem Evropske unije i u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom.