Vijesti

Javne konsultacije o nacrtu Zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetoj u krivičnom postupku pred Sudom BiH

7.10.2015

Ministarstvo pravde BiH, u skladu sa članom 6. Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa ("Službeni glasnik BiH" br. 81/06), poziva sve zainteresirane građane da učestvuju u izradi Nacrta Zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetoj u krivičnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine. Procesom javnih konsultacija želi se osigurati veći nivo učešća građana u ovoj zakonodavnoj aktivnosti, bolja informisanost i veće povjerenje.

Pripremljenim Nacrtom zakona uređuje se način upravljanja privremeno ili trajno oduzetom imovinom, predmetima i imovinskom korišću ostvarenom krivičnim dijelom, a za koju Sud BiH donese odluku o oduzimanju. Postojećim krivičnim zakonodavstvom precizirana su sva pitanja i postupanje Suda i Tužilaštva, odnosno organa gonjenja u vezi privremenog i trajnog oduzimanja predmeta, imovine i imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnih djela, ali su neriješena pitanja u vezi upravljanja privremeno i trajno oduzetom imovinom i njeno održavanje.

Na globalnom planu niz međunarodnih akata upućuje na potrebu da se definira sistem mjera koje omogućavaju s jedne strane zaštitu ljudskih prava, a s druge strane efikasniji sudski postupak i oduzimanje prihoda proisteklih iz krivičnog djela, pa su zbog toga i države okruženja uvele princip upravljanja dobrog domaćina.

Proces javnih konsultacija otvoren je od srijede 07.10.2015. do ponedjeljka 09.11.2015. godine. Navedeni nacrt zakona dostupan je na linku