Vijesti

Stručni seminar o reformi pravosuđa: Preciziranje krivične nadležnosti Suda BiH

5.10.2015

Dvodnevni stručni seminar u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu održan je 1 i 2. oktobra u Sarajevu. Tokom diskusije, na kojoj najviše pažnje bilo posvećeno preciziranju krivične nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH, dogovoreno  je da eksperti angažovani od strane Evropske komisije razmotre postojeće nacrte zakona o Sudu BiH i zaključke dostave Radnoj podgrupi za pravosuđe, zaduženoj da u što kraćem roku, sačini usaglašen nacrt prijedloga zakona. Radnu podgrupu,  osim predstavnika Ministarstva pravde BiH, čine i predstavnici resornih entitetskih ministarstava i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Direkcije za evropske integracije.

U svrhu uključivanja što većeg broja učesnika i kako bi bila osigurana cjelovita razmjena mišljenja, sastanak je bio otvoren za učešće svih relevantnih članova profesionalne zajednice, kao i stručnjaka iz nadležnih ministarstava, te izvršnih predstavnika, a održan je i poseban sastanak sa poslanicima državnog i entitetskih parlamenata.

Naglasak je stavljen na nastavak napora na osiguranju kontinuiteta rada pravosuđa na državnom nivou kroz proces reforme, te pojašnjenje pitanja krivične nadležnosti Suda BiH, kao što je naglasila i Venecijanska komisija u Mišljenju iz 2013. godine a što mora biti propisno ispoštovano prilikom sačinjavanja novog institucijskog okvira.

Očekuje se da usaglašena rješenja ponude odvajanje apelacionog odjeljenja od prvostepenog, kroz  uspostavu novog, odvojenog apelacionog suda na državnom nivou.

Izrada nacrta biće nastavljena kao prioritetno pitanje, uz razmatranje trenutnih nacrta, kako bi bio sačinjen sveobuhvatan plan reformi. Postizanje ovih reformskih ciljeva takođe je i sastavni dio nedavno usvojene Strategije za reformu sektora pravde.