Vijesti

Potpisan projekat „Pristup pravdi: Suočavanje s prošlošću i izgradnja povjerenja za budućnost“

1.7.2009

30.06.2009.- Ministar pravde BiH Bariša Čolak i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN (UNDP) u BiH Kristin Mekneb (Christine McNab) potpisali su danas u Sarajevu projektni dokument "Pristup pravdi: Suočavanje s prošlošću i izgradnja povjerenja za budućnost". Projekat zajednički realiziraju UNDP, Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a cilj mu je povećanje dostupnosti pravnih institucija BiH i njihovih usluga standardnim korisnicima suda, te sistematski pristup preostalim izazovima na polju pristupa pravdi.

Projekat "Pristup pravdi: Suočavanje s prošlošću i izgradnja povjerenja za budućnost" sastoji se od dvije komponente - tranzicijska pravda i izgradnja povjerenja u BiH. Od njegove realizacije očekuje se povećanje nivoa pravne svijesti, osiguranje pristupa građana besplatnoj pravnoj pomoći i razvijanje komunikacijskih kapaciteta pravosudnih institucija, u saradnji sa organizacijama civilnog društva.  Između ostalog, projekat će podrazumijevati i mikrokapitalne grantove za organiziranje civilnog društva, pokretanje pilot-projekata iz oblasti tranzicijske pravde i izradu strategije tranzicijske pravde za BiH.

Vrijednost trogodišnjeg projekta je 5,5 miliona američkih dolara, a UNDP Biro za prevenciju kriza i oporavak obezbijedio je 2,6 miliona. 

Na press konferenciji upriličenoj povodom potpisivanja projekta, promovirana je i publikacija "Vodič kroz tranzicijsku pravdu u BiH". 

Publikacija "Vodič kroz tranzicijsku pravdu u BiH" predstavlja jedinstven i sveobuhvatan dokument koji pokriva inicijative tranzicijske pravde koje su implementirane u BiH, te daje pregled organizacija civilnog društva aktivnih u ovoj oblasti.

Radi se o jednoj od komponenti realiziranih unutar projekta "Podrška domaćim kapacitetima u procesu tranzicijske pravde u BiH", te je, kao takav, doprinio uspješnom razvoju jednog od najvažnijih procesa u BiH - suočavanja s prošlošću.