Vijesti

Utvrđene izmjene i dopune zakona o upravnom postupku i pravobranilaštvu

3.7.2009

02.07.2009. - Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, koji će Ministarstvo pravde BiH dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri. Izmjenom i dopunom Zakona, između ostalog, omogućava se elektronsko dostavljanje podnesaka i uvode ostale mogućnosti u vezi s elektronskim vođenjem upravnog postupka s ciljem omogućavanja građanima da lakše ostvare svoja prava.            

Na ovaj način omogućava se implementiranje pravnih rješenja propisanih Zakonom o elektronskom potpisu i Zakonom o elektronskom pravnom i poslovnom prometu.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH. Izmjenama i dopunama tehnički se dorađuje Zakon o Pravobranilaštvu BiH radi otklanjanja nedostataka uočenih u praksi i, između ostalog, definira da odluku o razrješenju pravobranioca i zamjenika donosi Vijeće ministara BiH.

Ministarstvo pravde BiH dostavit će Prijedlog zakona Parlamentu BiH na razmatranje,  po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.