Vijesti

Najava održavanja Strukturalnog dijaloga o pravosuđu

10.7.2015

Vijeće ministara BiH je na 14. sjednici održanoj 08.07.2015. godine usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o uspostavljanju radnih grupa za evropske integracije Vijeća ministara BiH kojom je izmijenjen sastav Radne skupine za pravosuđe i unutrašnje poslove, najviše u dijelu kojim se propisuje da je ministar pravde, dr. sc. Josip Grubeša, šef delegacije Bosne i Hercegovine i podjelom radne grupe na dvije podgrupe, podgrupu za pravosuđe i podgrupu za unutrašnje poslove. Jedna od vodilja za izmjenu je bila ta što je na ovaj način olakšano formiranje delegacije BiH, jer je to dato u nadležnost ministru pravde.

Izmjena Odluke je rezultat prirodnog toka da se ministar pravde BiH odredi kao šef  delegacije Bosne i Hercegovine u Strukturalnom dijalogu o pravosuđu, s obzirom da je dijalog i pokrenut sa željom da se nađu zajednički stavovi po pitanju reforme pravosuđa.

Usvajanje Odluke je jasan znak opredijeljenosti Ministarstva pravde BiH i Vijeća ministara BiH da se krene sa nužnim reformama pravosuđa, dok je Strukturirani dijalog, koji će se održati u Sarajevu 13. i 14.7.2015. godine, ocijenjen kao važna polazna tačka budućih reformi. Ministarstvo pravde BiH je uz velike napore, a obzirom na kratkoću rokova, uspjelo ispoštovati Odluku i dobiti od institucija nove članove radne grupe, te je uputilo Direkciji za evropske integracije spisak članova delegacije BiH na kojem se nalaze i predstavnici pravosuđa, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, predstavnici zakonodavstva te svih nadležnih organa izvršne vlasti koji će dati potrebne informacije i pomoći u što kvalitetnijem dijalogu za koji se očekuje da će dati pozitivne rezultate.