Vijesti

Susret sa tužiocima Republike Francuske: Razmjena iskustava u borbi protiv terorizma

11.6.2015

U posjeti Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine boravili su François Falletti i Jacques Carrere, vrhovni i državni tužioci Apelacionog suda u Parizu. Tokom susreta sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom razmjenjena su iskustva o borbi protiv terorizma i nedozvoljene trgovine oružjem.

Ministar pravde BiH je naglasio da je terorizam globalni problem i da, nažalost, Bosna i Hercegovina nije imuna na isti, imajući u vidu da su već zabilježeni teroristički slučajevi u BiH i uzimajući u obzir nedavni događaj u Zvorniku. Ministar je upoznao goste sa pravnim sistemom u BiH i istakao da Bosni i Hercegovini koriste evropska iskustva u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta.

Tužioci Falleti i Carrere su istakli da je francuski sistem za borbu protiv terorizma jako efikasan i da su spremni podijeliti svoja iskustva sa Ministarstvom pravde BiH i Bosnom i Hercegovinom, kako bi se u našoj zemlji stvorio adekvatan modalitet za suočavanjem sa ovim vidom kriminala.

Istaknuli su da se oblici terorizma stalno mijenjaju i da se svaki državni sistem mora prilagođavati i biti spreman za efikasnu borbu. Sistem centralizacije informacija, koji je uspostavljen u Parizu za borbu protiv terorizma, uspostavljen je i za organizovani kriminal i borbu protiv korupcije.