Vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju: Efikasnije procesuiranje ratnih zločina

10.6.2015

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i glavni tužilac UN Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova Hassan B. Jallow potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između Odsjeka krivične odbrane (OKO) Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i UN Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova.

Značaj ovog Memoranduma ogleda se u tome da UN Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova nastavlja materijalnu, teritorijalnu, vremensku i personalnu nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Ova institucija ubuduće će odgovarati na zahtjeve za pomoć domaćih vlasti u vezi sa istragom, gonjenjem i suđenjem lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava u zemljama bivše Jugoslavije.

Imajući u vidu da Odsjek krivične odbrane Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine pruža podršku braniocima koji zastupaju lica optužena za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije pred Sudom Bosne i Hercegovine, današnje usaglašavanje od izuzetnog je značaja za garantiranje osnovnih ljudskih prava odnosno prava na odbranu.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju nastavlja se uspješna saradnja koju su Ministarstvo pravde BiH i Odsjek krivične odbrane do sada imali sa Međunarodnim sudom u Hagu. 

Sastanku su prisustvovale i šefica Odsjeka krivične odbrane Jasmina Pjanić i šefica Misije Međunarodnog krivičnog suda UN-a za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu Margareth Prins.