Vijesti

Ministar pravde BiH sa predstavnicima CCI-a: Rad civilnog društva mora biti transparentan

3.6.2015

Ministar pravde BiH Josip Grubeša održao je sastanak sa predstavnicima Centra civilnih inicijativa Asmirom Ćilinkovićem i Lejlom Deronja Suljić tokom kojeg su razmijenjene informacije o nadolazećim projektima i platformi za buduću saradnju.

Naime, predstavnici CCI-a su upoznali ministra sa projektom uspostavljanja Javne zaklade po uzoru na nacionalnu fondaciju u Republici Hrvatskoj, čiji bi osnovni zadatak bio pružanje stručne i finansijske potpore razvoju civilnoga društva, programima koji promiču održivost neprofitnog, nevladinog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo te unapređuju demokratske institucije društva.

S obzirom da je uspostava ovog organa i preporuka Evropske unije ministar pravde BiH je iskazao podršku ovom značajnom projektu, čija bi svrha bila pojačavanje odgovornosti civilnog društva u trošenju sredstava iz grantova i IPA fondova. Govoreći o nepobitnom značaju nevladinog sektora ministar je istakao da se predstavnici NVO-a trebaju uključiti u proces donošenja odluka, ali i snositi odgovornost za svoj rad. „Rad civilnog sektora mora biti transparentan“ podcrtao je ministar dodajući kako u tom smislu imaju i podršku Ministarstva pravde BiH.