Vijesti

Usaglašene izmjene ugovora o pravnoj saradnji između ministarstava pravde Bosne i Hercegovine i Republike Srbije

17.7.2009

16.06.2009 - Ekspertni timovi ministarstava pravde BiH i Republike Srbije usaglasili su tokom dvodnevnog radnog sastanka u Sarajevu značajna otvorena pitanja u vezi izmjena i dopuna Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.Dogovorenim izmjenama Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima stvaraju se uslovi za prevazilaženje postojećih problema u vođenju duplih postupaka i istraga. U skladu s tim, postignut je značajan stepen saglasnosti u utvrđivanju principa ustupanja i preuzimanja krivičnog gonjenja. 

Ekspertne grupe su saglasne da su napravljeni veliki pomaci u pogledu izvršenja krivičnih sankcija, gdje je još jednom istaknuto da je od izuzetne važnosti da se počinioci krivičnih djela kazne, te da se izrečene krivične sankcije i izvrše, bez obzira u kojoj državi su izrečene. Usaglašenim izmjenama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, omogućiće se izvršenje sudskih odluka izrečenih u jednoj državi, u slučaju kada se osuđenik nađe u drugoj državi. 

Dvije strane su se dogovorile da s ciljem suzbijanja savremenih oblika kriminaliteta, ugovorom predvide potpuno nove oblike međunarodne pravne pomoći. Tako je, između ostalog, Ugovorom predviđena mogućnost formiranja zajedničkih istražnih timova, sastavljenih od predstavnika pravosudnih institucija dviju država, kada je to potrebno radi koordiniranih i zajedničkih aktivnosti, naročito kada se radi o teškim krivičnim djelima, kakva su npr. organizovani kriminal i terorizam. 

Delegacije su se složile da je do sada postignut visok stepen saglasnosti, u vezi s izmjenama i dopunama navedenih ugovora. Istovremeno je zaključeno i da bi određena rješenja trebalo još jednom dodatno razmotriti, nakon čega će biti sačinjene konačne verzije ugovora. 

Ekspertne timove ministarstava predvodili su sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić i pomoćnik ministra pravde Republike Srbije Vojkan Simić.