Vijesti

Ministar pravde BiH primio delegaciju Razvojne banke Vijeća Evrope: Podrška izgradnji Državnog zatvora

27.5.2015

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša primio je u posjetu delegaciju Razvojne banke Vijeća Evrope koju je predvodio viceguverner Mikołaj Dowgielewicz.

Tema razgovora bilo je upoznavanje ministra pravde BiH sa aktivnostima Razvojne banke Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, a posebno sa projektom izgradnje Državnog zatvora. Obje strane su ponovile svoju podršku navedenom projektu te iskazale svoja očekivanja da će isti biti uspješno realizovan.

Podsjetimo, u toku je izgradnja pet objekata, a uskoro će započeti i izgradnja preostalih objekata kompleksa budućeg Državnog zatvora. Trenutno se vrše betonski, zemljani i hidro radovi, kao i radovi na vanjskom uređenju. Izgradnja i funkcionisanje ovog zatvora u potpunosti je usklađena sa  evropskim zatvorskim pravilima, a realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti.

U delegaciji Razvojne banke Vijeća Evrope su bili i zamjenik direktora u Sektoru za kredite i socijalni razvoj Stephan Sellen i predstavnica Razvojne banke Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu Jasmina Glišović.