Vijesti

POINT konferencija civilnog društva: Politička odgovornost i nove tehnologije

20.5.2015

Uključivanje civilnog društva u procese kreiranja javnih politika jedan je od koraka za unaprjeđenje transparentnosti i stvaranje povjerenja u organe javne uprave, istakao je sekretar Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Željko Bogut obraćajući se prisutnima na otvaranju četvrte POINT konferencije (Politička odgovornost i nove tehnologije).

Samo saradnjom institucija vlasti i civilnog društva na izradi Akcionog plana za implementiranje inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ na pravilan način će se identificirati ključni izazovi i ponuditi rješenja za podizanje transparentnosti rada organa javne uprave, naglasio je sekretar ministarstva Bogut te poručio da je Ministarstvo pravde BiH partner civilnom društvu u unaprjeđenju demokratskih principa.

POINT konferencija je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz sedam zemalja Jugoistočne Evrope koju organizira udruženje„Zašto ne“ iz BiH u saradnji sa kolegama iz zemalja regiona. Konferencija se intenzivno bavi korištenjem novih tehnologija u  radu, posebno sa aspekta otvorenosti vlasti i podataka u posjedu vlasti.