Vijesti

Utvrđene izmjene zakona o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH

23.7.2009

23.07.2009.-Vijeće ministara BiH utvrdilo je, većinom glasova, prijedloge zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri. Izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija u prijelaznom periodu do 31. decembra 2012. godine u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Međunarodni sudija može učestvovati u radu na započetom predmetu Odjela I Krivičnog odjeljenja samo u slučaju ako je rad na tom predmetu započeo prije stupanja na snagu ovog zakona. Riječ je o pet predmeta u koje su uključene strane sudije.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine bit će omogućeno, između ostalog, produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjelu za ratne zločine, nakon 31.12.2009. godine. Ovaj prijelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012. godine.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, decidno je utvrđeno da međunarodni tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca niti obavljati dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine, a ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine niti bilo koje od susjednih država.

Nakon što ove zakone usvoji Parlamentarna skupština BiH, njihova primjena počet će od 1. januara 2010. godine, jer međunarodnim sudijama i tužiocima mandat ističe 31.12.2009. godine.