Vijesti

Izmjene zakona o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH na usaglašavanju

2.9.2009

02.09.2009.- Principi Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, kojima se definira mandat međunarodnih sudija i tužilaca, nisu dobili potrebnu podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, zbog čega će biti upućeni Kolegiju Doma na usaglašavanje. Predloženim izmjenama zakona produžava se mandat međunarodnih sudija i tužilaca u prelaznom periodu do 31. decembra 2012. godine u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Međunarodni sudija može učestvovati u radu na započetom predmetu Odjela I Krivičnog odjeljenja samo u slučaju ako je rad na tom predmetu počeo prije stupanja na snagu ovog zakona. Riječ je o pet predmeta u koje su uključene strane sudije.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH bit će omogućeno, između ostalog, produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjelu za ratne zločine, nakon 31. decembra 2009. godine. Ovaj prelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012. godine. 

Prije rasprave o predloženim izmjenama zastupnicima se obratio ministar pravde BiH Bariša Čolak.
On je obrazložio predložena zakonska rješenja, naglasivši da su stajališta u zemlji u vezi sa produženjem mandata međunarodnim sudijama i tužiocima dvojaka, od toga da njihov mandat ne treba biti promijenjen, do toga da uopšte nema potrebe za njihovim ostankom.

Ovo je potvrdila i rasprava poslanika, koji su iznijeli različite stavove u vezi sa ovim pitanjem. Poslanici iz Republike Srpske iznijeli su stavove da međunarodne sudije i tužioci ne trebaju ostati u pravosudnim organima Bosne i Hercegovine. Sa druge strane, predstavnici stranaka iz Federacije BiH smatraju da angažman stranih sudija treba biti produžen, s tim da su stavovi podijeljeni između potrebe angažmana u punom kapacitetu, odnosno samo u pojedinim odjelima Suda BiH i Tužilaštva BiH.