Vijesti

Ministar Grubeša primio njemačkog ambasadora Hellbacha: Jačanje pravne sigurnosti-zajednički cilj

5.5.2015

Josip Grubeša, ministar pravde BiH primio je u nastupnu posjetu Nј.E. Christiana Hellbacha, ambasadora Savezne Republike Nјemačke. Tom prilikom izneseni su brojni zajednički cilјevi kao što su jačanje pravne države i borba protiv korupcije.

Ambasador Hellbach je istakao da su socio-ekonomske reforme prioritetne za Bosnu i Hercegovinu, te da iste u konačnici vode do vladavine prava. Prije svega, nužno je jačati pravosuđe u dijelu građanskog referata, što će dovesti do stvaranja pravne sigurnosti potencijalnih investitora.

Ministar Grubeša je naglasio kako je Nјemačka bitan saveznik Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlanskom putu, te da se još puno toga treba uraditi kako bi se do tog cilјa konačno stiglo. Također, istakao je da je Ministarstvo pravde BiH značajan faktor  stvaranja podsticajnog privrednog okruženja u BiH, što se, prije svega, postiže uspostavlјanjem vladavine prava kroz izgradnju temelјa za efikasno i pravedno pravosuđe, te kroz dijalog i uspješnu harmonizaciju pravnih propisa na svim nivoima u BiH, što je od velikog značaja za investitore.