Vijesti

Izrada metodologije procjene uticaja propisa na nivou Vijeća ministara BiH: Putokaz za kvalitetnu procjenu uticaja propisa

4.5.2015

Radna grupa za donošenje metodologije procjene uticaja propisa na nivou Vijeća ministara BiH započela je izradu metodologije procjene uticaja propisa na nivou Vijeća ministara BiH. Zadatak Radne grupe, imenovane od strane ministra pravde BiH, je da, analizirajući postojeće stanje i modele/metodologije za procjenu uticaja u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, te u susjednim zemljama i EU, nađe najbolje rješenje, primjenjivo na institucije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko bude usvojena, jednom izrađena ova metodologija predstаvljat će putokaz za kvalitetnu procjenu uticaja propisa (i odabira politika) na nivou Vijeća ministara BiH i bit će obvezujuća za sve institucije. Cilj je osigurati pravilan izbor najprikladnijih opcija za reguliranje određene materije, odnosno rješavanje određenog problema koji se pojavi u praksi, što u konačnici doprinosi smanjenju prakse čestih izmjena i dopuna propisa te izradi realističnijih programa rada institucija BiH.

Aktivnosti na izradi metodologije procjene utjecaja propisa na nivou Vijeća ministara BiH provode se u okviru USAID-ovog projekta „Jačanje institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini“ (SGIP).