Vijesti

Konferencija o monitoringu EU smjernica za razvoj civilnog društva: Izazovi i postignuća BiH

30.4.2015

Bosna i Hercegovina nastoji osigurati institucionalne  mehanizme za razvoj civilnog društva, prije svega kroz ubrzano revidiranje Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i civilnog društva, istaknuto je danas na regionalnoj konferenciji: "Monitoring EU smjernica za podršku civilnom društvu u zemljama proširenja 2014 – 2020.“, koja se od 28. do 30. Aprila 2015. godine, održava u Beogradu.

Stručni savjetnik za razvoj civilnog društva Ministarstva pravde BiH Goran Kučera izvjestio je učesnike konferencije o koracima koji su u našoj zemlji preduzeti  u skladu sa EU smjernicama za podrsku civilnom drustvu, a u skladu sa izvještajem za Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, naglašen je značaj usvajanja  izmjena i dopuna Pravila o konsultacijama u izradi pravnih propisa, kojima se, uz uspostavu web platforme za javne konsultacije ("e-participacija"), značajno unaprjeđuje mogućnost učešća građana u kreiranju zakona i drugih pravnih propisa, od interesa za javnost.

Govoreći o očekivanim izazovima, stručni savjetnik Ministarstva pravde BiH je naglasio problem iznosa sredstava koja se odvajaju za organizacije civilnog drustva te transparentnog i sektorskog finansiranja, kao i o problem jasnog identificiranja broja registrovanih organizacija civilnog drustva na svim nivoima vlasti, čemu doprinosi i nepostojanje zbirnog zajednickog registra nevladinih, neprofitnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju: "Monitoring EU smjernica za podršku civilnom društvu u zemljama proširenja 2014 – 2020., tehnički je podržao TACSO (Regionalni projekat Tehničke podrške organizacijama civilnog društva) a cilj je dodatno usaglasiti pristup, koji će se slijediti u procesu monitoringa EU Smjernica za podršku civilnom društvu. Monitoring EU smjernica uspostvaljen je u svrhu efikasnijeg mjerenja napretka država i regiona u podršci razvoju civilnog društva, u narednih 7 godina.