Vijesti

Sastanak ministra pravde BiH i delegacije Parlamentarne skupštine Nepala

15.9.2009

14.09.2009.- Delegacija Ministarstva pravde BiH, na čelu sa ministrom pravde Barišom Čolakom, sastala se danas sa delegacijom Parlamentarne skupštine Nepala. Na sastanku su razmotrena aktuelna pitanja od zajedničkog interesa za obje zemlje, kao što su ustavne reforme, proces pomirenja i tranzicijskaа pravda te pristup pravdi.

Ministar Čolak upoznao je predstavnike nepalske parlamentarne delegacije sa reformama pokrenutim nakon usvajanja Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina i Strategije za reformu sektora pravde 2008-2012. „Strategijom za reformu sektora pravde u narednih tri godine trebaju biti riješena ključna pitanja iz oblasti tranzicijske pravde i pristupa sudovima“, istakao je ministar Čolak.

Inače, odnosi između Bosne i Hercegovine i Nepala regulirani su kroz multilateralne konvencije među kojima su: Konvencija UN protiv korupcije, Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, Međunarodna konvencija o zabrani terorističkih bombaških napada, Konvencija o suzbijanju nezakonite otmice vazduhoplova, Konvencija o suzbijanju nezakonitih akata uperenih protiv sigurnosti civilnog vazduhoplovsva i Konvencija protiv nezakonitog prometa opojnih droga i psihotropnih supstanci.

Predstavnici Ministarstva pravde BiH istakli su interes za  zaključenje bilateralnih ugovora kojima bi se dodatno unaprijedila oblast međunarodne pravne pomoći u krivičnim i građanskim stvarima između Bosne i Hercegovine i Nepala.