Vijesti

Otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju

4.11.2014

Zavod za forenzičku psihijatriju smješten na Podromaniji kod Sokoca svečano su danas otvorili ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i ambasador Švicarske Konfederacije u BiH Heinrich Mauer.

Za ovu ustanovu, jedinu ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini, švicarska Vlada izdvojila je 6,7 miliona KM i ona će u mnogome unaprijediti izvršenje krivičnih sankcija u BiH. Otvaranjem Zavoda omogućen je smještaj i liječenje pacijentima iz cijele Bosne i Hercegovine, što garantuje sporazum koji su potpisali Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

U svom izlaganju ministar Čolak se zahvalio Švicarskoj Konfederaciji na pomoći koju je pružila Bosni i Hercegovini te pohvalio uspješnu koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH, ističući kako je Ministarstvo pravde BiH koordinacijom, dijalogom i saradnjom uspjelo sačiniti pravni okvir za budući smještaj lica kojima su izrečene mjere bezbjednosti od strane sudova u BiH.

„Otvaranje Zavoda je ne samo ispunjavanje međunarodnih obveza iz oblasti forenzičke psihijatrije, mentalnog zdravlja ili poremećaja kao i drugih psihijatrijskih stanja osuđenih osoba i istovremeno izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nego u značajnoj mjeri doprinosi unaprjeđenju sustava izvršenja krivičnih sankcija u BiH“, poručio je ministar Čolak.

Važno je spomenuti kako se Zavod prostire na površini od 7.800 metara kvadratnih u sklopu kojeg se nalazi 50 bolničkih soba sa ukupno 200 kreveta i opremljen je medicinskom i nemedicinskom opremom u skladu sa najvišim standardima u ovoj oblasti.