Vijesti

Podrška Ministarstvu pravde BiH na provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH

16.10.2009

16.10.2009. - Između Ministarstva pravde BiH i Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju potpisan je Memorandum o razumijevanju kojim se osigurava finansijska podrška za provođenje projekta “Podrška Ministarstvu pravde BiH u provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH“. Memorandum su potpisali ministar pravde BiH Bariša Čolak i ambasador Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Alejandro Enrique Alvargonzález San Martín.

Projekt “Podrška Ministarstvu pravde BiH u provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH“ usmjeren je na jačanje sektora pravde, putem zapošljavanja osoblja za podršku u Ministarstvu pravde BiH. Osoblje će raditi na provođenju planiranih reformskih mjera sektora pravde kroz niz aktivnosti kao što su: planiranje i priprema strateških, planskih i programskih dokumenata za korištenje instrumenata i programa pomoći zajedničkog donatorskog fonda za provođenje Strategije za reformu sektora pravde, nadzor nad korištenjem instrumenata i programa pomoći iz SRSP fonda, fondova EU i drugih donatora, te analiziranje uspjeha navedenih projekata.

Donacija je osigurana iz budžetskih sredstava Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (AECID) u ukupnom iznosu od 32.000 eura.