Vijesti

Ministar pravde Republike Moldavije u posjeti Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine

21.12.2011

21.12.2011. - Delegacija  Ministarstva pravde Republike Moldavije, predvođena ministrom Olegom Efrimom, boravila je u periodu od 19.12. do 20.12.2011. godine u studijskoj posjeti Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine i institucijama sektora pravde u Bosni i Hercegovini.

Cilj posjete bio je da se upoznaju sa iskustvom sektora pravde u Bosni i Hercegovini na reformskim procesima prilikom provođenja Strategije za reformu sektora pravde u BiH (SRSP). Tokom razgovora predstavnici delegacije Moldavije iskazali su posebno zanimanje za mehanizme provođenja sektorske strategije i finansijski plan odnosno načine finansiranja reformskih aktivnosti. Predmet razgovora bio je i projekt izgradnje zatvora visoke sigurnosti na državnom nivou, obzirom da su reformski procesi ukazali na potrebu za izgradnjom jednog takvog zatvora i u Moldaviji.

Delegacija je posjetila Sud Bosne i Hercegovine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine i Općinski sud Sarajevo kao najveći sud u Bosni i Hercegovini.

Ministar pravde Republike Moldavije izrazio je zadovoljstvo posjetom,  koju je ocijenio kao dobro iskustvo koje će koristiti za provođenje strategije za reformu sektora pravde Moldavije.